Araç Hasar Değer Kaybı Danışmanlığı

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR ?

 


Trafik kazalarında hasar gören ve kaza sonrasında yapılan onarım işlemleri nedeniyle orijinal özelliğini yitiren araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen azalmaya araç değer kaybı denir.

Araç değer kaybı, hasar gören aracın durumunu niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Kaza geçirip hasar gören araç her ne kadar da en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır.

Ancak kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının tekrar bir kaza geçirmesi sonrası tekrar değer kaybı olmazken hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.

Araç değer kaybını kazaya neden olan sürücünün karşılaması gerektiği için kusurlu tarafın sigorta şirketi tarafından ödemesi yapılır.

ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURU ŞARTLARI

1. Son 2 yıl içerisinde maddi hasarlı bir trafik kazası gerçekleşmiş olmalı

2. Bu kazada %100 kusurlu olmamalı(Kazada karşı taraf %100 haklı olmadığı her ihtimalde araç değer kaybı başvurusu yapılabilmesi mümkündür.)

3. Trafik kazası sonrasında gerekli tutanaklar tutulmuş ve aracın hasarı onarılmış olmalı

4. Aracın kaza dolayısıyla değeri eksilmiş olmalı

5. Araç değer kaybı alınmamış olmalı

6. Sigorta firmasına usulüne uygun biçimde başvurulmuş olmalı

Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Sigorta şirketleri kaza sonucu doğan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine yahut yetkili servise ödemekte ancak aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.

Siz de uğradığınız trafik kazası sonucunda aracınızın değer kaybettiğini düşünüyorsanız “aracınızın değer kaybı tazminatını” karşı taraftan alma hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminatın tutarı ise hasarın niteliği aracın yılı, kilometresi marka ve modeli kasko değerine göre değişik hesaplama kriterleri ile hesap edilmekte ve genellikle piyasadaki reel alım satım durumlarına uygunluk göstermektedir.

Araç değer kaybı başvuruları için gerekli olacak olan evraklar ise şunlardır;


* Kaza anında çekilmiş olan fotoğrafların yanı sıra hasar fotoğrafları.
* Hasar ödemesinin talep edildiği araçlar için ekspertiz raporu
* Sigortalı olan aracın ruhsatının fotokopisi
* Zarara uğrayan araç sahibinin TC Kimlik Numarası ve Vergi Numarası
* Zarar gören araç sahiplerinin bankasının hesap bilgileri, olası bir ödeme durumunda o hesaba ödeme yatacaktır.
* Zarar görmüş olan aracın ruhsat fotokopisi yer almalıdır.

Araç Değer Kaybı Davalarında Zaman Sınırı Var mı?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç değer kaybını tahsis etmek için dava açabileceğiniz süre 2 yıldır. Zaman aşımı süresi kaza tarihinden itibaren başlar. Bu başlangıç tarihini baz alınarak en geç 2 yıl içinde araç değer kaybı davası açılması gerekir

Değer Kaybı Hesaplamayı Etkileyen Faktörler

Değer kaybı hesaplanırken aşağıdakilere dikkat edilir:

  • aracın üretim senesi
  • aracın hasar geçmişi ve niteliği
  • aracın kilometresi
  • aracın marka ve modeli
  • aracın trafiğe çıkış tarihi
  • aracın pazar değeri

Kasko Sigortası Araç Değer Kaybını Karşılar mı?

Normal şartlarda, yapılan kazadan dolayı araç değer kaybı yaşanması halinde trafik sigortası devreye girer. Ancak kazaya karışan araç birden fazla olması halinde kazaya sebep olan farklı şahısların da aracında değer kaybı olmuş olabilir. Böyle bir durumda trafik sigortası, kazada hiçbir suçu olmayan ya da suç oranı en az bir kişinin değer kaybını karşılar. 

Kasko poliçelerinde onarımdan kaynaklanan araç değer kayıpları teminat altına alınmadığından yapılan kasko sigortasından bunun karşılanması istenemez. Ancak bazı sigorta şirketleri kasko sigortası kapsamında araç değer kaybı teminatına yer vermektedirler böyle bir teminat karşılığı bulunduğu taktirde karşılanması istenebilinir.


Trafik Kazası Danışmanlık Şirketi
Trafik Kazası Danışmanlık Şirketi
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Trafik Kazası Danışmanlık Şirketi
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
12:09